Jak stosować dietę lekkostrawną przy zatruciu pokarmowym?

Wśród różnych problemów zdrowotnych nękających człowieka można między innymi wymienić zatrucia pokarmowe. Najczęściej występują one na skutek spożycia nieświeżej lub zanieczyszczonej żywności i mogą być bardzo niekorzystne w swoich skutkach. Zazwyczaj podczas występowania tego rodzaju objawów polecane jest stosowanie specjalnej lekkostrawnej diety. Warto się dowiedzieć o niej nieco więcej.

Ogólne zasady diety

Z całą pewnością można stwierdzić, że dieta lekkostrawna przy zatruciu pokarmowym jest bardzo istotną kwestią, która ma bardzo duży wpływ na samopoczucie oraz ogólny stan chorego. Przede wszystkim podczas zatrucia pokarmowego nie powinno się stosować głodówek, ponieważ może to prowadzić do nasilenia się niekorzystnych objawów. Dlatego nie warto rezygnować z przyjmowania pokarmów. Natomiast w przypadku odczuwania silnych dolegliwości można skorzystać z preparatów, które są dostępne w aptekach bez recepty.

Pierwsze dwa dni

Przez pierwsze dwa dni zatrucia pokarmowego należy przede wszystkim dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Jest to bardzo istotna kwestia, ponieważ w trakcie trwania choroby w dość szybki sposób może dość do odwodnienia. Warto go uniknąć, jeśli tylko jest taka możliwość. Dobrym rozwiązaniem będzie picie herbat ziołowych, które są przygotowane z takich ziół jak rumianek, melisa oraz dziurawiec. Można również spożywać kleiki w bardzo płynnej postaci. Nie powinno to podrażnić w żaden sposób żołądka.

Dzień trzeci i czwarty

Podczas trwania trzeciego oraz czwartego dnia choroby można zacząć spożywać większe ilości posiłków. Najlepiej jeśli będą to trzy lub cztery małe i lekkostrawne posiłki każdego dnia, ponieważ będzie to najlepsze z możliwych rozwiązań. Najlepiej spożywać kaszki i kleiki stworzone z ryżu, kaszy manny lub kaszki kukurydzianej. Nie powinny one spowodować nasilenia się problemów związanych z układem pokarmowym. Do kleików można również dodać ugotowaną marchew lub jabłko, jeśli chory czuje się lepiej.

Powyżej piątego dnia

Powyżej piątego dnia choroby chory może włączać do swojej diety coraz większą ilość produktów, oczywiście, jeśli są one dobrze tolerowane przez organizm. Można zacząć jeść lekkie kanapki z pszennego pieczywa wraz z szynką drobiową. Następnie dobrym wyborem będzie chudy twarożek. Warto jednak unikać wszelkiego rodzaju produktów, które mogą być zbyt dużym obciążeniem dla żołądka. W takim przypadku niekorzystne objawy chorobowe mogą wrócić, co zdecydowanie nie będzie dobrym rozwiązaniem dla chorej osoby. Dlatego warto na to zwrócić uwagę.

Redakcja izba-ochrona.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *